top of page

Retraite: de oplossing voor een arbeidsconflict

De boodschap kwam als donderslag bij heldere hemel: “ We gaan niet meer met je verder en je moet je werk neerleggen”. Wow, een heftige boodschap die mijn cliënt niet aan zag komen. Ze vroeg me om hulp en raad.


 “Hoi Katja, we kennen elkaar van het leernetwerk duurzame inzetbaarheid. Nu heeft mijn werkgever me van de ene op de andere dag laten weten dat ik mijn werk zal moeten neerleggen en dat ze van me af willen. Ik weet me even geen raad. Kun jij me helpen?”

Ik heb haar meteen gebeld en voorgesteld om in overleg met haar werkgever op een 3-daagse retraite te komen. Haar werkgever zag de voordelen van een retraite. Het op maat gemaakte programma sprak hen aan en gaf hen het vertrouwen om uit het conflict te blijven. Het hielp bij:


  • Het voorkomen van verzuim en conflict

  • Erkenning van het verlies en verwerking

  • Het vinden van een nieuwe koers, gericht op duurzame inzetbaarheid


Waarom een retraite zó krachtig kan zijn

In het dagelijks leven gaan we maar door. Werk, gezin, agenda’s, verplichtingen – en voor je het weet, raak je jezelf kwijt in alles wat ‘moet’. Juist in periodes van twijfel of verandering is het dan lastig om helder te voelen wat je echt nodig hebt. Een retraite haalt je even helemaal uit die mallemolen:

  • Weg van de prikkels.

  • Weg uit de werkomgeving.

  • Weg van alles wat ‘moet’.


Er ontstaat ruimte. Voor stilte. Voor reflectie. Voor jou. En precies in die rust kun je weer contact maken met jezelf: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat wil ík? Dat is waar eigen regie begint en wat je soms verloren bent door alle dagelijkse beslommeringen. Wanneer je weer voelt dat je keuzes kunt maken die bij jóu passen – niet vanuit angst of verplichting, maar vanuit kracht en helderheid. En dat levert een hoop op:


  • Je krijgt weer overzicht

  • Je hervindt je zelfvertrouwen

  • Je pakt het stuur van je loopbaan én leven weer in handen


In drie dagen kan er dan namelijk veel gebeuren, zo bleek ook bij mijn cliënt. We werkten intensief samen en ze besefte hoeveel ze zichzelf was kwijtgeraakt in het harde werken. Door verschillende opdrachten en visualisaties herontdekte wie ze werkelijk is – en welke waarden voor haar belangrijk zijn. Toen werd het pijnlijk helder: haar waarden botsten met die van haar werkgever waar ze werkte.


Dat inzicht, dat gaf haar kracht. Want toen kon ze zeggen, met helderheid én rust:

“Wij passen niet meer bij elkaar. Ik heb er jarenlang met plezier gewerkt, maar ik zie er geen toekomst meer. Ik wil graag op een goede manier afscheid nemen”.

Dat is wat er gebeurt als je keuzes maakt vanuit eigen regie. Zelfs als de uitkomst nog zo spannend is – zoals een afscheid van je werk – voelt het kloppend, omdat je er zélf voor kiest en niet omdat het moet. Het geeft rust, richting en veerkracht.


En voor haar werkgever?

Ook daar zat winst. Door in een vroeg stadium te investeren in begeleiding kan er een hoop voorkomen worden:

  • Geen conflict

  • Geen dure advocaten of mediators

  • Geen maandenlang getouwtrek of verborgen verzuim


Op deze manier werkt een retraite de-escalerend. Het voorkomt dat emoties hoog oplopen of dat medewerkers zich ongehoord voelen en in weerstand schieten. Juist doordat er erkenning is voor wat er speelt én ruimte om in alle rust te reflecteren, ontstaat er een constructieve dialoog.

Mensen komen tot inzichten, herpakken de regie en kunnen op een volwassen, waardige manier in gesprek blijven – ook als het afscheid betekent. Dat voorkomt onnodige juridische trajecten, bespaart tijd en geld én voorkomt reputatieschade. Het resultaat: een oplossing waar beide partijen achter staan – zonder strijd, maar mét respect. Dat is ook een vorm van goed werkgeverschap.


Met lichtheid en vertrouwen de toekomst in

Toen ze na drie dagen weer in haar auto stapte, voelde het lichter. De gesprekken die volgden met haar werkgever waren open en constructief. Het afscheid? Warm, waarderend en precies zoals ze het wilde. En dát kan een retraite opleveren.


Contact

Wil jij weten wat een retraite voor jou of een medewerker kan betekenen? Neem gerust contact met me op: info@katjavanhoofdnaarhart.com Ik denk graag met je mee.


P.S.

De praktische training Werk & Balans, die ik tijdens dit soort trajecten inzet, komt binnenkort ook als online training beschikbaar!

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • Instagram
  • LinkedIn
logo VESB.png
logo Healthy Crew.jfif
image.png

©2025 door Katja Hooijmans 

bottom of page